Hvis I beslutter at gå fra hinanden, at blive separeret eller skilt, skal der tages stilling til, hvem barnet skal have bopæl hos. Den forælder, hvor barnet får sin folkeregisteradresse, tilegnes som bopælsforælder. Jeres barn har dog ret til begge sine forældre, hvorfor der også bør aftales en samværsordning, I alle kan samarbejde om.
Det har ikke betydning om du er far eller mor til barnet, for om du tildeles bopælsretten. Har du fuld forældremyndighed bestemmer du alene, hvem der skal have bopælsretten over barnet. Hvis I har fælles forældremyndighed er det en fælles beslutning I skal tage.
Har du brug for rådgivning om bopælsret? Tag en uforpligtende snak med os, og hør mere om hvordan vi kan hjælpe dig.
Rettigheder for bopælsforældre
Er du bopælsforælder til barnet, har du en række rettigheder, som den anden forælder ikke er del i. Som bopælsforælder har du bopælsretten over barnet. Det betyder, at du bestemmer hvor barnet skal bo. Derfor kan du flytte med barnet, inden for landets grænser. Du skal dog stadig informere den anden forælder om flytningen minimum seks uger før.
Som bopælsforælder vil barnet som regel opholde sig mest hos dig, hvilket gør dig berettiget til børnebidrag samt diverse offentlige ydelser til barnet.
Beslutninger, bopælsforælderen kan træffe egenhændigt
Har I fælles forældremyndighed er der en række beslutninger, I skal tage sammen. Men som bopælsforælder kan du selv beslutte ting, som vedrører barnets dagligdag. Herunder kan du se, hvilket beslutninger bopælsforælderen kan tage alene:
- Beslutninger vedrørende daginstitutionen
- Fritidsaktiviteter
- Flytning inden for landets grænser
- Psykolog
- Børnesagkyndig rådgivning
Delt bopæl
Det er muligt at dele bopælen for barnet, hvilket betyder, at I er fælles om alle overordnede beslutninger i forhold til jeres barns daglige liv. Ved delt bopæl kan den ene forælder derfor ikke alene tage beslutninger om de ovennævnte aktiviteter, som valg af daginstitution, flytning og fritidsaktiviteter.
For en deleordning er det ikke nødvendigt at I bor tæt på hinanden, og aftalen er op til jeres egne betingelser. Delt bopæl skal besluttes i enighed mellem jer, enten mundtligt eller skriftligt. Ønsker den ene af jer at ændre ordningen til en bopæls- og samværsordning, skal I selv finde enighed i en sådan ordning. Har I svært ved at blive enige, kan I få hjælp i Familieretshuset.
Rettigheder for forældre uden bopælsret
Selvom du ikke har bopælsretten over jeres barn, har barnet stadig ret til samvær med dig. Derudover har du også en række rettigheder og mulighed for at tage nogle beslutninger om barnet alene, når barnet er hos dig.
Har bopælsforælderen varslet en flytning, som du er uenig i, og ønsker du eksempelvis at barnet nu skal bo hos dig, så kan du starte en bopælssag. Vi har flere års erfaringer med sager om bopælsret, og vi står klar til at hjælpe dig med din sag.
Læs mere om dine rettigheder som samværsforælder.
Uenigheder om bopælsret
Det er ikke en let beslutning at finde ud af, hvor barnet skal bo, og hvem der skal have bopælsretten. Processen kan også åbne for flere spørgsmål, for hvad det kommer til at betyde for bopælsforælderen og samværsforælderen. Når først den ene forælder har fået tildelt bopælsretten er det ikke ligetil at ændre igen.
Ønsker du at ændre jeres bopælsordning, og få tildelt bopælsretten? Eller har I svært ved at blive enige om, hvem der skal have bopælsretten? Så er vi klar til at se på sagen, vi har ekspertise i sager om forældremyndighed og bopælsret. I er altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak, om hvordan vi kan løse jeres udfordringer.
Professionel hjælp til din sag
Har du brug for juridisk hjælp i forhold til bopælsret? Om du har problemer med at blive enig om en bopæls- og samværsordning med den anden forælder, ønsker at ændre bopælsretten eller blot har spørgsmål, så er du velkommen til at kontakte os.
Hos Judan Advokater er vi eksperter i sager om børn og forældremyndighed, og vi rådgiver og hjælper ofte forælder om bopælsret. Ved at udfylde kontaktformularen her på siden, vil vi ringe dig op snarest efter for en uforpligtende samtale om din sag. Her kan vi også aftale et fysisk møde, for at se om vi skal hjælpe dig igennem sagen.